Nápis na garážach pri hlavnej ceste pobúril mnohých obyvateľov

15.10.2008 Kežmarok

Ždiar/Tatranská Javorina 15. októbra (TASR) - Sprejom nastriekaná poľská vlajka, rok 1938 a nápis \"Jaworzyna jest nasza\" na stene garáží pri hlavnej ceste v Ždiari, pobúril mnohých obyvateľov obce. Poľskí sprejeri ...
Pri odbočke na Bachledovú dolinu znehodnotili mapu Belianskych Tatier a informačnú tabuľu veľkým nápisom Wisla Krakow, čo môže súvisieť s dnešným futbalovým duelom. Ako však uviedol pre médiá Peter Michalák zo Ždiaru, ktorý sa amatérsky venuje regionálnej histórii, text na garáži zrejme nesúvisí s futbalom, ale s udalosťami spred 70 rokov.
Po Mníchovskej dohode na jeseň 1938 došlo k násilnému obsadeniu viacerých dedín na Kysuciach, Orave a Spiši poľskými vojskami. Jednou z nich bola aj Javorina, v súčasnosti Tatranská Javorina. \"Poliaci ju považovali za perlu Tatier a niektorí sa zrejme nevedia zmieriť s tým, že sa po necelom roku, v septembri 1939 spolu s ďalšími dedinami na severe Spiša vrátila Slovensku. \"Nie je to len taký obyčajný nápis nejakého vandala, ale má svoje také historické pozadie, \" konštatoval Michalák. Podľa neho možno nápis pri odbočke na Bachledovú dolinu súvisí s futbalom, ale ten na stene garáží nie. \"To by bola veľmi silná náhoda, aby to nemalo súvis s týmto dátumom. \" Dodal, že v Ždiari i ďalších goralských obciach na severe Spiša dodnes žijú obyvatelia, ktorí si pamätajú na udalosti z jesene 1938, kedy sa poľské vojská zastavili až na Príslope.
 

Vyberte región